
İlhan Koman ve Edirne
İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, sanat tarihi ve kültürel değerleriyle birçok medeniyete başkentlik yapmış olan Anıt-Kent Edirne’de yer almaktadır. Müze, dönemin mimari özelliğini taşıyan geniş bahçeli, köşklerin ve konakların bulunduğu, Edirne Gar Binası bahçesi içindeki tarihi köşkte hizmet vermektedir
II. Abdülhamit’in talimatıyla inşaatına başlatılan Gar Binası, Mimar Kemalettin Bey tarafından neoklasik üslupta inşa edilmiştir. Üç katlı, dikdörtgen planlı ve 80m. Uzunluğundaki Edirne Garı, İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan demiryolunun en önemli istasyonlarından birisiydi. Ağustos 1971’de, Pehlivanköy-Edirne arasındaki yeni demiryolu hattının açılması ve kent içinde yeni gar binasının hizmete girmesinden sonra Karaağaç İstasyon Binası hizmet dışı bırakıldı.
Edirne Gar Binası
Edirne Gar Binası, 1977 yılında yeni kurulan ve bugünkü Trakya Üniversitesinin temelini oluşturan Edirne Mühendislik ve Mimarlık Akademisi binası olarak kullanılmıştır. Trakya Üniversitesi kurulmasıyla Üniversiteye devredilen bina, orijinline uygun olarak restore edilerek, Üniversiteye hizmet vermiştir. Şu an Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılmaktadır.
Edirne Gar Binası ile aynı yerleşkede bulunan müze, 23.10.2002 tarihinde II.Bayezıd Külliyesinin Tıp Medresesi kısmında “Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi”adıyla kurulmuştur. Müzenin açılışı, Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 20. yılı olan 23 Eylül 2002 tarihinde gerçekleşmiştir. 20.07.2011 tarihinde ise Müze , Üniversite Senatosunda alınan karar ile Eski Gar Binasının bulunduğu yerleşkedeki tarihi köşke taşınmıştır. Yine aynı karar ile Müzenin adı 1921 yılında Edirne de doğan Dünyaca ünlü sanatçımız İlhan Koman ‘ın adı verilerek İlhan Koman heykel ve Resim Müzesi olmuştur.
Müze
Müze koleksiyonunda, heykellere devinim koleksiyonumuz başarıldı, fizik, matematik, geometri ve estetiği yoğurmuş, Türkiye’nin Leonardo da Vinci’si sayıldı ve müzeye adını verdi. İlhan Koman’ın eserlerinin sıralaması; Burhan Doğançay, Onay Akbaş, Numan Pura, Mustafa Plevneli, Hasip Pektaş.
Mehmet Akbaba, Zeki Serbest, Sevim Gürsoy Tunçyıldız, Güngör D.Ağbal, Fehim Hüsnoviç, Burhan Yıldırım, Nikolay Alexiev, Ülkü Ünal, Devrim Erbil, Ali Atakan.
Orhan Benli, Hakan Esmer, Tayyip Yılmaz, Halim Çeliker, Basri Erdem, Habib Gerez, Mustafa Aslıer, Adil Doğançay, Ramis Aydın, Erol Özden, İsmail Yıldırım, Hayri Esmer, Bahattin Odabaşı, Hasan Pekmezci, Atilla Atar.
Tülin Onat, Mehmet Pesen, Veli Sapaz, Hatice Bengisu, Süleyman Saim Tekcan’ın İnç de içeriyor.
Ayrıca İlhan Koman’a ait “4 π” heykeli İlhan Koman’ın kız kardeşi Gönül Kıymet Dilan Koman tarafından Üniversitemize bağışlandı. Bu eserle birlikte İlhan Koman’a ait 9 eser Müzemize kazandırılmıştır. Şu an Müzemizde değişik tekniklerde 358 adet eser müzemiz envanterine kayıtlıdır. Karaağaç yerleşkesini yılda ortalama 300 bin Yerli ve yabancı ziyaretçi gezmektedir.
Bu bağlamda Tarihi İstasyon Binası, Lozan Anıtı ve Meydanı, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi ve Güzel sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerin yaptığı eserlerle adeta bir açık ve kapalı alan Müzesi konumundadır.Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel Müzesi Güngör Danışman Arıbal,Güner Rıfat Arıbal Kolleksiyonu ile daha da önemli bir kazanım elde etmiştir.
Bu koleksiyonun içerisinde 100 adet Sanatçı Güngör Danışman Arıbal’ın kendisine ait olmak üzere eşiyle beraber sahip oldukları Cumhuriyet sonrası dönemin Türk sanatçılarına ait, karakalem desen, yağlı boya, pastel, sulu boya, hat, ebru, çini, kolaj, asemblaj, karışık teknik, heykel, seramik, rölyef gibi 270 adet eser ve sanatçıların öz geçmişiyle ilgili bilgilerin olduğu belgeler mevcuttur.